HA: Onlineservice: Uw dossier

Er is wettelijk vastgelegd dat patiënten vanaf 1 juli 2020 hun medische gegevens elektronisch mogen inzien. Dit houdt in dat de zorgverlener verplicht is dit aan zijn/haar patiënten aan te bieden.
Via de koppeling met de patiëntenomgeving van Pharmeon kan de patiënt zijn dossier opvragen en inzien.

Hoe geef ik een patiënt toegang tot zijn online dossier?

Om toegang te krijgen tot het online dossier, dienen patiënten een account te hebben voor de patiëntenomgeving. Heeft de patiënt nog geen account, dan kan hij deze aanmaken via de praktijkwebsite of de app. Vergeet niet dat u de patiënt verifieert voordat u de koppeling tot stand brengt.

Daarnaast is het per HIS afhankelijk welke instellingen gedaan moeten worden. Raadpleeg de handleidingen van uw HIS voor de meest actuele informatie.

Hoe kan ik zien hoe vaak een dossier is opgehaald?

Met de statistiekenfunctie kunt u zien hoe vaak een dossier is opgehaald en hoeveel unieke gebruikers dat zijn geweest.

1. Ga naar https://Beheer.Pharmeon.nl.

2. Log in als beheerder en vul de beveiligingscode in die u op uw e-mailadres heeft ontvangen.

3. Kies in het linker menu voor Statistieken.

4. U komt in de overzichtspagina terecht.

5. Kies in de Navigatiekolom voor Dossier.

6. Vervolgens ziet u in het overzicht de verschillende grafieken.

Uw dossier: Wat ziet de patiënt?

Wanneer de patiënt inlogt in zijn patiëntenomgeving krijgt hij de nieuwe functie ‘Uw dossier’ te zien. Wanneer de patiënt hierop klikt, ziet hij een pagina waarin de verschillende onderdelen van het dossier zijn uitgelegd. Wanneer de patiënt vervolgens op Klachten en ziektes klikt, ziet hij het volgende scherm:

Patiënten krijgen inzage in de volgende gegevens uit het dossier:

Klachten en ziektes

Hier vindt de patiënt een overzicht van klachten en ziektes waarvoor hij zijn huisarts heeft bezocht. Per bezoek ziet de patiënt de bevindingen, adviezen en eventuele vervolgstappen.
De patiënt ziet actuele episodes (met en zonder attentiewaarde) en afgesloten episodes met attentiewaarde. Daarnaast zijn alleen E- en P-regel van deelcontacten zichtbaar die zijn gemaakt na 1 juli 2020.

Overgevoeligheden

Hier staat een overzicht van intoleranties, contra-indicaties en allergieën.

Uitslagen van onderzoek

Hier kan de patiënt uitslagen van laboratoriumtesten, zoals van een bloedonderzoek, tot 14 maanden terug zien.

Metingen

Metingen die in de praktijk zijn uitgevoerd, zoals bloeddruk of gewicht, vindt de patiënt hier terug.

Brieven

Hier vindt de patiënten binnenkort brieven van en naar andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld verwijsbrieven.

Welke informatie wordt er gedeeld vanuit het HIS?

Vanuit het project OPEN is een set aan informatie vastgesteld die gedeeld wordt met de patiënt. De patiënt krijgt de volgende gegevens te zien tijdens het opvragen van zijn dossier via de patiëntenomgeving:

• Actuele episodes (met en zonder attentiewaarde)

• Afgesloten episodes met attentiewaarde

• Behandelingen

• Actuele medicatie (via de receptservice)

• Intoleranties, contra-indicaties en allergieën

• Meetwaarden (over de laatste veertien maanden)

• E- en P-regels uit het dossier vanaf 1 juli 2020

• Correspondentie